Vragen over fietsen in coronatijd

Dinsdag 14 december werd bekend dat Nederland opnieuw in een lockdown gaat. Niet alleen de horeca, maar ook winkels, zoals fietsenzaken moeten hun deuren sluiten. Tijdens de lockdown mag fietsen: alleen of als duo. Uiteraard geldt nog steeds: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik nog in een groep fietsen?

Nee. Je mag alleen als duo of solo fietsen. Let er goed op dat als je als duo fietst, je onderling 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand en mag je met niet meer dan 2 personen bij elkaar staan. Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan solo óf fiets virtueel en doe mee met onze Fietssport League op Bkool.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand tot elkaar tijdens het fietsen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Afstand houden tot elkaar lijkt dan bijna onmogelijk. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als groep fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Vind je het toch te risicovol om als duo te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool.

Hoe houd je als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: fiets als duo of fiets solo en respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Ondanks deze tegenvaller fijne (fiets) dagen toegewenst.

Namens het bestuur Jaap Geuze